Салата от миди


   Салатата с миди си е класика, особено при нас "морските чеда". 
   Мидите са не само вкусни, но са и изключително полезни - първо месото на морските дарове е в пъти по-ниско калорично от останалите меса; самите миди са много богати  на йод и фосфор; в китайската медицина супа от миди се използва срещу косопад ... и разбира се мидите са афродизиак. Така, че, ако Ви попаднат пресни миди ( най-добре току-що извадени от морето ), възползвайте се да си ги приготвите и хапнете.

Необходими продукти:

1 кг пресни миди с черупки
1 гл. червен лук
4 с.л. зехтин
сок от 1 лимон
3-4 стр копър
сол и черен пипер на вкус
резени лимон за сервиране

Начин на приготвяне:

Почистете мидите с черупки от всички "стърчащи" водорасли, като хванете здраво и дръпнете по посока върха на мидата. Всички отворени миди, които не се затварят щом ги стиснете, изхвърлете - мъртви са. Измийте със студена вода и добре изтъркайте черупките с гъба или малка четка.
Поставете почистените и измити миди в тенджера и добавете 100-150 мл вода. Похлюпете с капак, но го оставете леко отворен. Варете за 3-5 минути на среден огън. Щом черупките се отворят, мидите са готови. 
Почистете от черупките и поставете в подходящ съд. Нарежете половината лук на ситно, а другата половина на полумесеци. Прибавете към мидите, добавете лимоновия сок, зехтина, ситно нарязания копър, сол и черен пипер на вкус и разбъркайте добре.
Сервирайте с резени лимон.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino