Пиле с ориз



      Пилето с ориз е неизменна част от българската трапеза. Не се съмнявам, че можете и знаете как да го приготвите, но все пак Ви споделям как го приготвям аз - може пък да Ви дам някоя нова идея.
       По отношение на самото месо, аз обикновено използвам долни бутчета, понякога слагам целите бутчета, а друг път добавям и крилца. Ваш избор е коя част от пилето ще сложите в ястието. Можете и да си разфасовате цяло пиле и да сложите всички части. Аз никога не използвам гърдите, но е въпрос на вкус.

Необходими продукти за 4 порции:

1 кг пилешко месо ( бутчета, крилца и/или гърди )
1 морков
2 стръка селъри
2 гл. лук
1 ч.л. сол
6 с.л. олио
5-6 зърна черен пипер
2 бр. дафинов лист
300 гр ориз

Начин на приготвяне:

Ако ще използвате цяло пиле, разфасовайте на части.
В дълбока тенджера сложете пилешкото месо и го залейте със студена вода, колкото да го покрие. Добавете нарязаните на едро морков, целина и 1 гл. лук, посолете на вкус и добавете дафиновия лист и зърната черен пипер. Включете котлона и оставете да заври. Ако е необходимо отпенете и оставете да се вари на среден огън за 30 минути или докато пилето се свари.
Когато месото е готово, извадете го от тенджерата. Прецедете бульона и отделете 1 литър от него. Ако Ви остане още течност, можете да я разпределите във формичка за лед и да я замразите. Така ще имате готови кубчета пилешки бульон и можете да ги използвате в супи и ястия вместо готовите кубчета от магазина.  
Загрейте фурната на 180 градуса.
В тиган загрейте олиото и добавете ситно нарязана глава лук. Когато започне да става златист, добавете ориза и оставете да стане прозрачен, като разбърквате, за да не залепне. 
Прехвърлете готовия лук и ориз в тава, залейте с 1 литър от отделения бульон и накрая сложете пилешкото месо. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20-30 минути или докато оризът поеме течността.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino