Шоколадова торта с ягоди





Необходими продукти:

за тортата:

200 гр шоколад
160 масло, меко
160 гр кристална захар
3 яйца, разделени на белтъци и жълтъци
60 гр орехи, смлени
150 гр брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
1 ванилия
200 гр ягоди, ситно нарязани + още за украса

за глазурата:

200 гр шоколад
200 мл сладкарска сметана
120 гр масло, меко
100 гр пудра захар

Начин на приготвяне:

Намажете с масло и поръсете с малко брашно сърцевидна форма за торта и оставете настрана. 
На водна баня разтопете шоколада за тортата и оставете леко да се охлади.
Включете фурната на 180 градуса.
С миксер разбийте мекото масло и захарта на пухкав крем. След това прибавете един по един 3-те жълтъка, като не спирате да разбивате. На тънка струя прибавете разтопения и охладен шоколад. Накрая прибавете и смлените орехи и ванилията. Разбъркайте.
В отделна купа разбийте белтъците на сняг. Прибавете ги към готовата шоколадова смес, като внимателно разбърквате с шпатула, за да не извадите въздуха от сместта. 
Отделно смесете брашното, бакпулвера и солта и ги пресейте над шоколадовата смес. Разбъркайте внимателно с шпатула до получаване на еднородна смес. 
В подготвената форма сърце сложете половината от шоколадовата смес, отгоре наредете нарязаните на ситно ягоди и покрийте с останалата половина от сместа. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30-40 минути или докато клечка за зъби или шишче излезе чисто. Извадете блата от формата и оставете да изстине върху решетка.
За глазурата - с миксер разбийте мекото масло и пудрата захар на пухкав крем. 
Загрейте сметаната, но без да завира или кипва. Свалете от котлона и прибавете нарязания шоколад, оставете 1-2 минути и след това разбъркайте, докато получите гладък ганаш. Смесете двата крема и разбъркайте до еднородна смес. Намажете тортата отгоре и отстрани и украсете с ягоди.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino