Чай от джинджифил


      Тази зима открих чая от джинджифил! Тази напитка наистина е фантастична! Оказва се, че има многобройни ползи. Ако все още не го консумирате, горещо Ви препоръчвам да започнете. Особено сега в разгара на настинките и вирусите, дали сте болни или само за профилактика, този чай е незаменим!
      Освен, че ще Ви спаси от грип, настинка или кашлица, чаят от джинджифил е отличен за профилактика на сърцето, за храносмилателната система, подходящ е и при дихателни проблеми. Помага за изхвърляне на токсините от тялото, ускорява метаболитните процеси и може да Ви избави от излишните килца. 
       Чай от джинджифил можете да пиете не само зимата, но и лятото, под формата на студен чай с много лед и резен лимон. По желание можете да добавите и газирана вода и имате страхотно освежаваща и тонизираща напитка за горещите дни.
      Защо да пиете чай от готови пакетчета, кагато можете за минути сами да си направите един чуден чай, който ще Ви тонизира и ще съживи имунната Ви система. Внимавайте само да не прекалите с консумацията му, за да не получите обратен ефект. Не пийте чая от джинджифил също, ако сте бременна, ако имате язва, гастрит или диабет, ако страдате от заболяване на черния дроб, ако имате проблеми със сърцето или кръвоносните съдове, както и високо кръвно налягане. Избягвайте джинджифила, ако имате и някакви алергии, като това важи и за децата.
       Ако искате да давате на децата си чай от джинджифил, за да ги спасите от грип, настинка, кашлица, диариа, болки в корема и повръщане, правилото е те да са навършили две годинки - смята се, че от този период храносмилателната им система е готова да преработи полезния корен. 
        А ето и рецептата за чай от джинджифил за възрастни, а по-долу и за деца.

Необходими продукти за 4 порции:

220 гр корен от джинджифил, обелен и нарязан
1 лимон
4 1/4 ч.ч. вода
2 с.л. мед

Начин на приготвяне:

Разрежете лимона да две и изстискайте сока му в чаша. Разрежете на четвъртинки и сложете в касерола на котлона заедно с водата и обеления и нарязан на 2-3 см парчета джинджифил. Оставете да заври на силен огън, а след това намалете котлона и варете 20 минути.
Прецедете готовия чай през цедка в чаша и добавете сока от лимон и мед.

Как да приготвите чай от джинджифил за деца:

Сложете 1л. вода в съд на котлона заедно с 1 с.л. обелен корен от джинжифил и оставете да заври на силен огън. Щом заври, намалете котлона и варете още 20 минути. Прецедете през цедка. Подсладете с мед или захар.
Сервирайте разреден с плодов сок или прясно мляко в съотношение едно към едно.

Друг начин да дадете джинджифил на децата си е, като към 1/2 ч.ч. портокалов сок добавите 1 ч.л. сок от джинджифил, овкусите с мед и долейте 1/2 ч.ч. гореща вода. Оставяте да престой 20 минути, прецеждате и след това давате на детето си за консумация.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino