Печен картоф със сирене и сумак


      Нашите съседи от Турция, както и в Арабските страни, се прекланят пред вкуса на сумака и го използват широко в своята кухня. В България разбира се го ползваме рядко, но пък вече спокойно можете да го намерите по магазините.
     Сумакът е листопадно дърво/храст с малки, закръглени плодове, с диаметър около 5 мм и с черно-кафяв цвят. Плодовете се изсушават и се смилат на прах, който има пурпурночервен цвят.  На вкус е стрепчивокисел, което се дължи на съдържащите се в плода две основни съставки - танини и органични киселини. Именно заради тези съставки през Античността са използвали сумака за оцветяване на кожата.  
     Със сумак можете да поръсите хумус, да овкусите ориз, месо за барбекю, кебап, птици, риби, картофи, сосове и салати, за да получите приятен плодово-кисел вкус и лек вишнев цвят. Трябва обаче да внимавате да не прекалите, тъй като подправката има много интензивен вкус. Съхранявайте в добре затворен плик или буркан, далеч от слънчева светлина. 

Необходими продукти за 1 порция:

1 голям картоф
2 ч.л. зехтин + 1 ч.л. за сервиране
1/2 ч.л. чесън на прах
1 щ. сол
50 гр сирене
50 гр кисело мляко
1 печена червена чушка
черен пипер
1/2 ч.л. сумак

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 220 градуса. 
Измийте добре картофа, подсушете и го надупчете с вилица навсякъде. Изпечете за 1 час или докато стане леко златист и мек.
Смесете зехтина, солта, чесъна на прах и разбъркайте добре. Извадете картофа от фурната. Направете дълбок разред отгоре, залейте със зехтина и намажете от всички страни. Върнете във фурната за още 15 минути или докато крайщата станат златисти и хрупкави. 
През това време в купа  натрошете сиренето, добавете киселото мляко и разбъркайте, докато получите кремообразна смес. Прибавете ситно нарязаната печена чушка и подправете с черен пипер на вкус. 
Изпеченият картоф напълнете със сместта, поръсете със сумак, полейте с 1 ч.л. зехтин и сервирайте.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino