Шоколадови купички Шварцвалд


   Днес, 29 Септември 2017, се навършва една година, откакто събрах сили да създам своето кулинарно местенце! Благодаря на всички, който отделят време да прочетат и сготвят моите предложения, искрено се надявам, че сте открили рецепта, която Ви е станала любима и ще я приготвяте много пъти занапред. Обещавам да продължавам да Ви изкушавам с нови и актуални рецепти, както и с много интересни и полезни рубрики. 
  Честит рожден ден на ivisgoodfood, а сега се почерпете с един малко "завъртян" десерт, който обаче уверявам Ви си заслужава отделеното време... и всъщност не е толкова сложен, колкото изглежда! Да Ви е сладко!
Необходими продукти за 8 порции:

за кекса:

90 гр брашно
2 с.л. натурално какао
1 ч.л. бакпулвер
125 гр захар
2 яйца
50 гр масло, разтопено

за шоколадовите купички:

400 гр тъмен шоколад ( 70 % )
2 с.л. олио

за черешите:

400 гр череши
6 с.л. вода
100 гр захар

за украса:

300 мл сладкарска сметана
1 с.л. пудра захар
шоколадова украса

Начин на приготвяне:

За да приготвите кекса - загрейте фурната на 160 градуса. Намаслете и набрашнете 20 см кръгла форма. В купа пресейте брашното, какаото и бакпулвера. В друга купа с помощта на миксер разбийте яйцата и захарта за 7-8 минути, докато се получи пухкава смес. Прибавете разтопеното и охладено масло, а след това и брашняната смес. Разбъркайте с шпатула до хомогенна смес. Изсипете в приготвената тавичка и печете 30-35 минути, като проверявате с клечка за зъби или шишче ( когато излезе чисто, кексът е готов ). Извадете от фурната, оставете да почине за 5 минути, извадете от формата и оставете да изстине върху решетка. 
За да приготвите шоколадовите купички - на водна баня разтопете шоколада, смесен с олиото. Оставете да се охлади за 5-10 минути. През това време надуйте 8-10 бр малки водни балона до диаметър 10 см. Пригответе тавичка или плато, покрито с намазнено прозрачно фолио и когато шоколадът се охлади, натопете дъното на балоните, като завъртите, за да покрие от всички страни. Поставете шоколадовите балони изтравени, като леко притиснете основата върху приготвената тавичка. Поставете в хладилник, докато стегнат. Ако е необходимо, след това нанесете още един пласт шоколад и отново охладете.
За да приготвите черешите - отделете 8 бр череши с дръжките за украса, а останалите почистете от костилките. В касерола на котлона сложете водата и захарта и оставете да заври. Прибавете почистените череши и варете около 10 минути. Отстранете от котлона и оставете да изстинат.
За да сглобите шоколадовите купички - разбийте сметаната заедно с пудрата захар до получаване на пухкав сняг и поставете в пош. Нарежете кекса на малки равни кубчета. Извадете шоколадовите балони от хладилника, спукайте балоните и отстранете. 
На дъното на всяка шоколадова купичка сложете кубчета кекс, отгоре полейте с черешовото сладко, шприцовайте битата сметана, поръсете с шоколадови стърготини или друга шоколадова украса и най-отгоре поставете по една цяла черешка с дръжка.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino