Шоколадови трюфелиШоколадовите трюфели се появяват в далечната 1895 във Франция, когато местен сладкар приготвял коледни и новогодишни сладки и му свършил шоколада. Тогава взел назаем от други сладкари и направил смес от шоколад, сматана и ванилия, оформяйки малки топчета, поръсени с какао. Заради приликата с редките гъби, бонбоните получили името "трюфели". 
Днес трюфели традиционно се приготвят от шоколадов ганаж, към който се прибавя карамел, нуга крем, ядки, плодове, маршмелоу, различни есенции и други. Аз Ви представям традиционнен вариант. 

Можете да приготвите колкото количество желаете, като пропорцията може да е едно към едно  сметана шоколад, може и да намалите или увеличите количеството шоколад, в зависимост колко шоколадови предпочитате да станат бонбоните.

Продукти:

1/2 л сладкарска сметана
1/2 кг шоколад
какао за овалване

Начин на приготвяне:

Натрошете или нарежете шоколада и сложете в купа. Стоплете сметаната на котлона, но без да завира. Изсипете я върху шоколада и оставете за 3-4 минути. След това внимателно разбъркайте до получаване на гладък крем. Пресипете в тава или плато, разпределете равномерно и оставете да се втърди в хладилник.
В тавичка сипете какао. Извадете ганажа от хладилника. Изгребвайте с лъжица и с ръце оформете малки топчета, които слагайте в тавата с какаото. Когато всички трюфели са готови, леко разклатете тавата, за да се покрият от всякъде с какао.  
Пожелание сервирайте поръсени с малко пресято какао.

1 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino